Vil et krydstogt være noget for mig?

Santorini Grækenland
Her et billede fra vores tur på Santorini med Costa Cruises.

Okay, så du vil gerne finde ud af om et krydstogt overhovedet er noget for dig? Er det ikke bare en færge fyldt med gamle mennesker i en uge?! I denne guide prøver vi at se lidt på hvad et krydstogt faktisk er for noget, og om det er noget for dig!

Jeg kan selv tydeligt huske tilbage på min første tur, og de spørgsmål jeg dengang havde, og jeg har derfor lavet en “Top 10 liste med mest almindelige spørgsmål”.

1. Bliver jeg mon søsyg?

Det er nok et af de mest almindelige spørgsmål man stiller sig selv når man skal ud og sejle, og du kender naturligvis dig selv bedst, men der er dog en del ting som taler for at du ikke vil blive søsyg. De fleste krydstogtskibe er i dag så store at du faktisk sjældent lægger mærke til det sejler, og faktisk ikke mærker noget til det. Krydstogtskibe er typisk meget moderne og har flere forskellige teknologier som hjælper med at holde skibet stabilt selvom der skulle være høje bølger. På vores krydstogt med Oasis of the Seas mærkede vi slet ikke vi sejlede på noget tidspunkt af vores tur, og i kahytten kunne vi intet andet høre end den svage lyd fra udluftningen. Hvis du har oplevet at blive søsyg på en færge, så vil jeg anbefale at du holder dig til de nye store krydstogtskibe med 3000+ passagerer for så er risikoen for at blive søsyg meget lille. Vores erfaring er at selv med omkring 30 m/s så har det ikke været noget som kunne mærkes voldsomt.

 

2. Kommer jeg ikke til at kede mig?

Det vi oftest hører at folk siger er at “det er ikke noget for mig, det bliver for kedeligt”. Vi har dog aldrig hørt nogen sige det efter de har været på et krydstogt. 🙂 Typisk så vil du næsten hver dag ankomme til en ny destination hvor du går i land om formiddagen, og kommer tilbage om eftermiddagen, og så er halvdelen af dagen jo faktisk allerede gået. Jeg har nedenfor skitseret en typisk dag på vores sidste krydstogt.

 • Kl. 07.15 Telefonen ringer og vi skal op da vi har besluttet at spise morgenmad i restauranten.
 • Kl. 07.45 Vi ankommer til restauranten 6 dæk under os og får bestilt et kæmpe måltid, og der er heldigvis god plads, så vi får masser af opmærksomhed fra tjenerne.
 • Kl. 08.30 Vi er færdige med at spise, har hurtigt fået pakket en taske med pas, penge og kamera, og så begiver vi os i land da vi vil se byen på egen hånd.
 • Kl. 14.30 Efter en lang tur i land komme vi trætte og sultne tilbage til skibet. Vi har ikke rigtig lyst til at spise i land da vi ved at maden er bedre så skibet.
 • Kl. 15.00 Vi tager lige en hurtig tur forbi bufften som har åbent 20 timer i døgnet og tager lidt hurtig mad.
 • Kl. 16.00 Vejret er fantastisk, og vi beslutter os for at gå op til pooldækket og slikke lidt sol og få en drink. Jeg er en vandhund, så jeg får også svømmet lidt.
 • Kl. 18.00 Vi kommer tilbage til kahytten, for om 30 minutter starter forestillingen i det store teater, og vi skal lige have skiftet til noget pænt tøj.
 • Kl. 18.30 Vi når lige at komme inden showet starter, finder nogle gode pladser helt nede foran hvor folk mærkeligt nok ikke vil sidde.
 • Kl. 19.30 Showet er slut og alle er i en god stemning. Vi tjeker hurtigt klokken og ser at der er en time til aftensmaden. I dag jeg gerne lige forbi casinoet og spille et øjeblik da jeg elsker enarmede tyveknægte og de har nogle rigtig gode hvor man kan spille i flere timer for 10 euro hvis man ville.
 • Kl. 20.30 Jeg endte med at vinde ca. det jeg brugte, og det var nu fint nok, og vi sætter os til bords i restauranten med de 3 andre Danske par som krydstogtselskabet har søget for at sætte os sammen med. Det er meget hyggeligt, og vi får snakket lidt om oplevelserne i land.
 • Kl. 21.30 Vi blev færdige med vores 5 retter, siger pænt farvel til de andre, og beslutter os for at tage hen til en bar i nærheden som vi ved er stille og rolig. Vi får en enkelt drink hver, og spiller lidt 500 og omkring kl. 22.30 er vi blevet så trætte at vi beslutter os for at tage tilbage til kahytten og falde i søvn med en god bog.

Sådan fortsætter det faktisk hurtigt i en uge, og på de store skibe varierer man jo så helt naturligt med forskellige barer og restauranter, og jeg har prøvet Formula 1 simulator, at stå på skøjter (ja, det kan man faktisk), surfboard simulator og karrusel.

 

3. Er det dyrt at tage på krydstogt?

Ikke nødvendigvis. Det kommer helt an på hvordan, hvor og hvornår du normalt holder ferie. Hvis du har det okay med en indvendig kahyt, så er det helt naturligt billigere end en udvendig. Vi har det personligt ganske fint med en indvendig kahyt, for vi er der kun for at sove, og vi har altid kunnet følge med på tv’et som viser billeder fra kameraer rundt om på skibet. Det er næsten altid dyrere at rejse i højsæsonen, men kan du få fri uden for den dyre periode så vil du nok se at priserne er 30-50 % lavere her. Det man så også skal huske er at man jo typisk er nød til at flyve hen til der hvor skibet sejler ud fra. Det kan hurtigt koste det samme som selve krydstogtet, og vi anbefaler naturligvis at du booker det hele som en pakkerejse ved dit foretrukne rejsebureau. Som et eksempel kostede vores sidste 7 dages krydstogt fra Italien med fly omkring 8000 kr. per person. Det man så skal huske på er at priserne stort set altid er med mad og underholdning. Det vil sige at når du sætter dig ned i restauranten og får menukortet i hænderne, så er det fuldstændig som at tage på en restaurant i Danmark, der står bare ingen pris ud for retterne. Hvis du vælger en kahyt med balkon med et krydstogtselskab af højere standard, så kan det hurtigt ende med omkring 20.000 kr. per person for den samme tur. Med andre ord, så bestemmer du i virkeligheden selv hvor meget luksus du vil betale for.

Hvis du gerne vil prøve et billigt krydstogt, så kan vi anbefale MSC Cruises som typisk en gang om året har en 3 dages tur fra enten København eller Kiel hvor priserne ligger omkring 3000 kr. per person.

Du skal dog stadig betale for drikkevarer, og et dagligt beløb per person (Servicecharge) som betragtes som drikkepenge til personalet. Særlig underholdning, fx 4D biograf eller Formula1 simulator er typisk altid noget du skal betale for at få adgang til.

 

4. Er alle krydstogtskibe ens?

Nej, der er naturligvis mange forskellige typer og størrelser. Vores oplevelse er at alle har både positive og negative ting. Fx har et krydstogtskib måske et super pooldæk med masser af plads og liggestole, men ingen hyggelige barer nogen steder. Der er også stor forskel på indretningen, og på et skib skal du måske gå en omvej for at gå fra den ene ende til den anden på da der lige ligger en lukket restaurant midt i det hele. Det er ikke nødvendigvis størrelsen som afgør om et krydstogtskib er nemt at finde rundt på, og vores bedste oplevelse har faktisk været med Oasis of the Seas som er verdens største krydstogtskib. Når du kigger på en bestemt rejse, så undersøg derfor hvilket skib du skal med, og læs om det her på siden inden du booker.

 

5. Er alle krydstogtselskaber ens?

Nej, bestemt ikke, og det er naturligvis vigtigt at vælge det som passer bedst til dit humør og din økonomi. Costa Cruises har fx fantastisk Italiensk mad, men også en Italiensk holdning til administration hvor tingene nemt kan “sejle” i Danske øjne. Royal Caribbean har god mad, gode skibe, god administration, men er til gengæld noget dyrere. Disney Cruises er fx også i den dyre ende, sejler ikke i Europa, men har skibe som virkelig egner sig til familier med både børn og babyer.

 

6. Er krydstogter ikke kun for gamle mennesker?

Ikke længere, men det var engang. Nu er skibene blevet større og det er muligt at have langt flere former for underholdning med på rejsen. Os unge vil typisk have et behov for flere pools, minigolf, simulatorer, 3D biografer, og på skibe fra 2007 og fremefter vil du typisk finde nok underholdning til at det kan række en uge. Norwegian Cruise Lines (NCL) arbejder fx kraftigt på at fange de unges opmærksomhed, og tilbyder endda single-kahytter til en god pris. Fra krydstogt selskabernes synspunkt virker det også logisk at “fange os” mens vi er unge, og kunne have os med i mange år fremadrettet. De unge mennesker vi har mødt på vores ture har faktisk også opført sig langt mere anstændigt end mange af de gamle mennesker. Vi kan fx godt finde ud af at stå i kø til en buffet, hvor de gamle mennesker bare vader fremad mens de skubber os til side. Vi unge er også relativt nemme at fange med mersalg i form af oplevelser og diverse indkøb om bord. Det er jo ikke nødvendigvis kun de gamle som har råd til at købe et smykke til damen. 🙂

 

7. Hvordan finder man udflugter i land?

Næsten alle krydstogtselskaber tilbyder udflugter på deres hjemmeside som du kan booke efter du har bestilt dit krydstogt. Du logger simpelthen blot ind på selskabets hjemmeside, og herefter kan du se alle de udflugter som tilbydes ved hver havn som der ligges til. Selvom du er fast besluttet på ikke at booke nogen ture med selskabet, og vil se alt på egen hånd, så er det stadig en god idé at se de videoklip som præsenterer deres ture, for det kan give dig masser af inspiration til hvad du skal se på egen hånd.

 

8. Kan jeg lade mine børn blive på skibet mens jeg tager på tur?

Ja, de fleste selskaber tilbyder at passe dine børn mens du er på tur, og sørger for at holde dem underholdt. Der er stor forskel på hvilke aldersgrupper de tilbyder er passe, så undersøg det nøje inden du booker, og tag en snak med dit rejsebureau. Disney Cruises kan også tage sig af de helt små, så det kan være en god idé at starte med at kigge her. Husk også på at der med høj sandsynlighed ikke tales andet end Engelsk i “børnehaven”, og tænk derfor over om det vil være et problem for dit barn.

9. Hvad koster drikkevarer ombord?

Typisk ligger priserne på omkring 25-30 kr. for en sodavand, 30-40 kr. for en øl, og fra 40 kr. og op for et glas vin. Drinks ligger typisk omkring 50 kr. Hertil vil der ofte blive pålagt et “servicecharge” på omkring 15%. Som udgangspunkt er det lidt billigere i Caribien. Du kan overveje at købe en drikkepakke hvor dele eller al sodavand/alkohol indgår med rabat. Der er ofte mulighed for “all inclusive” pakker, men priserne varier meget alt efter krydstogtselskab. Pakker skal altid købes for alle voksne i kahytten, så er i to voksne, så skal i også begge have pakken.

10. Jeg er gravid. Kan jeg så tage på krydstogt?

Det kommer naturligvis an på hvor langt du er henne. Normalt er der ingen problemer hvis du ikke er nået eller når 24. uge i graviditeten under rejsen. Der er dog ikke samme regler hos alle selskaber, så tjek på deres hjemmeside og snak med dit rejsebureau. Du vil normalt skulle medbringe en lægeerklæring på at du er frisk nok til at kunne rejse, og den koster normalt mellem 350 og 500 kr. Husk at bede dem skrive den på Engelsk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.