Krydstogter i 2021 på trods af COVID-19 / Corona

Krydstogter i 2021 på trods af COVID-19 / Corona

Krydstogtbranchen og rejseselskaberne har nok været igennem det hårdeste år nogensinde i 2020, men med udsigt til en Covid-19 / Corona vaccine i løbet af 2021, og bedre hygiejne ombord, er krydstogtselskaberne nu begyndt at se lyset for enden af tunnelen. Vi har derfor taget et kig på hvad status er nu, og hvad vi kan forvente af år 2021.

Hvad er status nu

Ved udgangen af december 2020 er der kun ganske få krydstogter i gang, og da Udenrigsministeriet i øjeblikket fraråder rejser til nærmest hele Verden, så betyder det praktisk talt at det ikke er muligt at komme på et krydstogt pt. Hvornår anbefalingerne ændres er ikke til at sige, men vi forventer først at det bliver i løbet af foråret. Det kommer dog ikke til at betyde det store, for de fleste krydstogtselskaber starter først igen i foråret alligevel.

Hvornår forventer krydstogtselskaberne at starte igen?

Genstart af krydstogter er af flere omgang blevet udskudt, og der er derfor ingen garanti for at de forventede startdatoer kommer til at ”holde vand”, men i øjeblikket ser det således ud for de mest benyttede selskaber:

  • Carnival Cruises: Marts 2021.
  • Celebrity Cruises: Marts 2021.
  • Costa Cruises: februar 2021 (Costa Smeralda i Italien).
  • MSC Cruises: januar 2021 (MSC Grandiosa fra Italien).
  • Royal Caribbean: Marts 2021 (På nær for krydstogter fra Singapore og Kina som sejler nu).

Vil det være sikkert at tage på krydstogt i 2021?

Der har gennem hele Covid-19 / Corona perioden været flere nyheder i medierne om tilfælde ombord på både store og små krydstogtskibe. Det tyder på at det er umuligt at garderede sig 100 procent mod smittespredning, på trods af at fx Royal Caribbean og MSC Cruises som sejler nu, kræver at gæster bliver testet både 3 dage inden afrejse, og med en hurtigtest ved ombordstigning, og 1-2 gange undervejs. Det ser dog til gengæld ud til at det nu er muligt at inddæmme spredningen ombord, og således undgå at flere bliver smittede.

I Danmark er vi nu begyndt med at vaccinere mod Covid-19 / Corona, og vi kan håbe at det viser sig at være effektivt mod de mange varianter af Covid-19 / Corona, men selvom dette er tilfældet, så tyder det på at alle først til være tilbudt det ved udgangen af 2021.

Som det ser ud pt. så vil det nok være svært at finde nogen som vil anbefale særligt udsatte at tage på et krydstogt i 2021 med mindre man er blevet vaccineret. For dem som er sunde og raske, vil det nok være fornuftigt at følge Udenrigsministeriets anbefalinger, og her kan vi håbe på at smittespredningen aftager i løbet af foråret, så der bliver åbnet op for ferier i udlandet igen.

Hvad med forsikringer, afbestilling og konkurser?

Tjek altid at din rejseforsikring dækker sygdom m.m. inden du tager på et krydstogt, og undersøg hvilke muligheder du har for at afbestille. Flere krydstogtselskaber stiller som et krav at du har en gyldig rejseforsikring, og kan kræve at se police.

Flere flyselskaber og krydstogtselskaber har lavet ”finten” med at lade kunden afbestille på trods af rejsen aldrig ville blive til noget, og dermed har kunden ikke kunnet få pengene tilbage. Vi vil derfor mene at du generelt ikke må forvente at kunne få dine penge tilbage ved en aflyst tur (også selvom det måske er din ret), så det kan blive nødvendigt at tage til tak med et tilgodebevis. Alle krydstogtselskaberne kæmper i øjeblikket for at overleve, og de vil gerne kæmpe en sej kamp for at beholde så mange penge som de kan.

Hvad angår konkurser, så kan alt ske i øjeblikket, og det er ikke umuligt at enten rejsesagent, flyselskab eller krydstogtselskab kan gå konkurs fra du bestiller rejsen, og til du faktisk skal afsted. Undersøg derfor om fx dit kreditkort har en forsikring mod konkurser, og/eller din rejseforsikring.

Når det så er sagt, så tilbyder flere rejseagenter en ”tryghedsgaranti” som burde sikre dig et krydstogt, eller pengene tilbage, men vi vil alligevel anbefale dig have en sund skepsis, og måske vente lidt endnu med at bestille dit krydstogt i 2021 til vi ved mere om hvordan situationen udvikler sig.

Etiket: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.