Roskildesyge / Norovirus – Hvad du bør vide

Her i Danmark kender vi alle Roskildesyge, og ved at det er noget som ingen ønsker at få. Det er normalt en sygdom som opstår steder hvor der er mange mennesker på et lille område som fx på sygehuse, og det tager normalt et par dage at komme over. I udlandet kaldes det norovirus, og det er desværre noget som af og til ses på krydstogtskibe da der naturligvis er rigtig mange mennesker samlet på et relativt lille sted. Det ser ud til at norovirus ofte rammer krydstogtskibe der sejler til lande med dårlig hygiejne, men én enkelt gæst kan naturligvis “have det med hjemmefra”. Det smitter utrolig nemt, men der er naturligvis nogle ting du selv kan gøre for at undgå smitte, for du har helt sikkert ikke lyst til at være syg på din ferie. Fødevarestyrelsen har en udmærket side om Norovirus som vi også vil anbefale at du besøger.

Det ser rigtig lækker ud, men hvis en syg person har rørt ved tangen, så kan du også blive smittet.
Det ser rigtig lækker ud, men hvis en syg person har rørt ved tangen, så kan du også blive smittet.

Vi har lavet en guide til hvordan du kan undgå Roskildesyge / Norovirus på dit krydstogt, og har du selv nogle gode råd så er du velkommen til at skrive i “kommentarer” så vi kan hjælpe hinanden.

  • Du kan få norovirus ved at spise mad som er tilberedt af en smittet person. Det kan fx være salater og brød som andre har rørt ved. Hygiejnen ombord på et krydstogtskib er god, men spiser du i land kan du blive smittet her. Et godt råd er at undgå at spise steder som kan være tvivlsomme.
  • Husk at vaske dine hænder ofte, det gavner både dig selv og andre.
  • Undgå at røre ved ting som andre også har rørt ved. Undgå derfor “tag selv” buffeten hvis det er muligt, lad være med at gå og holde fast i gelændere på trapperne hvis ikke du har brug for det og åben/luk vandhaner på toilettet med en serviet hvis ikke de er automatiske.

Skulle du være så uheldig at blive syg ombord, så sørg for at drikke rigeligt med vand, og køb gerne piller med hjemmefra som kan hjælpe hvis uheldet er ude. (Spørg på apoteket). Du vil sikkert også gerne besøge lægen ombord, og herefter vil du sandsynligvis få af vide at du skal blive i din kahyt når du er syg. Det er naturligvis ærgerligt, men nødvendigt. Det tager normalt 1-2 dage før det går over igen, men du kan smitte i over 1 uge efter du føler dig rask. Det er også værd at bemærke at din rejseforsikring muligvis giver dig en refusion for de dage du har været syg. Det skal dog naturligvis kunne dokumenteres, og bed derfor gerne om en erklæring fra lægen ombord så du kan vise den frem bagefter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.